Arbeid med skildringer i norsk i VR

Opplegg om skildringer i norsk. Mål om å øke kreativitet og gi inspirasjon til god fortellertekninkk.

Innledning

Læringsopplegget kan gjennomføres som en del av et opplegg om fortellertekninkk eller alene. Bruk et sett med Cardboard-briller slik at det er nok til halve klassen. Halve klassen må også ha funegrende mobiltelefoner, og du må ha tilgang på WiFi til dem.

Elevene laster ned Google Streetview fra Play eller Appstore og "reiser" til et kult sted der. Dette kan du gjøre på mange ulike måter, f.eks rett og slett ved å be elevene selv komme med forslag til kule steder i verden. Fokuser gjerne på natur, eller spesielle byområder. 

Slik gjør du

Når elevene er delt i grupper på 2 med en Cardboard-brille og en telefon per gruppe, får de følgende oppgave: 

- Skildre/beskriv i detalj det du ser. Fokuser på å gå nøye inn på nøyaktig hvordan ting ser ut, hva slags følelser man får av å være der, hvordan det lukter, kjenner osv. Person 1 er i VR og person 2 noterer og spør/graver etter informasjon. 

Til slutt er det lurt å benytte ulike metoder for å ordne det de har notert og opplevd. Eksempelvis kan dere sette av litt tid til noen 2-3 minutters skriveøkter der elevene forsøker å lage avsnitt med skildringer inspirert av det de har sett og blirr forklart. 

Her finner du en presentasjon som blant annet inneholder dette opplegget: https://prezi.com/ludqyh4jw3ym/3-mater-a-fortelle-pa/

 

Mål

Hensikten her er å stimulere og inspirere til skriving, samt å skape bevissthet rundt fortellerteknikk og hvordan man best kan kommunisere skriftlig gjennom fortellende tekst. 
 • skrive kreative, informative, reflekterende og argumenterende tekster på hovedmål og sidemål med begrunnede synspunkter og tilpasset mottaker, formål og medium
 • uttrykke seg med et variert ordforråd og mestre formverk, ortografi og tekstbinding
 • planlegge, utforme og bearbeide egne tekster manuelt og digitalt, og vurdere dem underveis i prosessen ved hjelp av kunnskap om språk og tekst

Utstyr

ca 15 stk Cardboard-briller. (koster 25-100 kr per stk)

Elevenes egne mobiler

WiFi

Oppgaveforslag

Dette er et godt utgangspunkt for å jobbe videre med fortellende tekst. Eksempelvis kan det danne et utgangspunkt for en lengre skriveoppgave der fortellerteknikk er et fokusområde. 

Evaluering av opplegg

Opplegget er kult og fungerer bra. Flere elever som vanligvis har utfordringer med prosessen fra tanke til skrivehandling har med dette opplegget produsert større mengder tekst enn vanlig. 

Opplegget er godt til å skape bevissthet rundt hva som skal til for å skildre noe på en slik måte at den som leser/hører på føler det som om han/hun er tilstede i teksten. 

Lag et læringsopplegg

Har du gjennomført et læringsopplegg i skole eller barnehage som andre pedagoger kan ha interesse av? Del det gjerne på denne siden.

Relaterte opplegg

Relaterte blogginnlegg

 • Gulrot-piano med Arduino

  Gulrot og Arduino går godt sammen, om en vet hva en skal gjøre. Dette har elever på mellomtrinnet funnet ut av, og de storkoser seg når de jobber med dette opplegget.
 • Rom for læring - kreativ sone

  Jeg trodde programmering og IKT handlet mye mer om installering og kjedelige PC-ting, men det er mye mer interessant – det er mange flere muligheter.
 • Vurderingsskjema for apper

  Bydel Alna har utarbeidet et vurderingsskjema for apper til bruk i barnehagen

Finn oss på sosiale medier