Skogbilder med iPad - passord og søppelbøtter

5-åringene i Kleppe friluftsbarnehage har laget flotte skogbilder til inntekt for FORUTs barneaksjon "Gode venner i Nepal". Disse bildene er nå publisert på barnehagens nettside, og da benyttet vi sjansen til å snakke om passord og søppelbøtter...

5-åringene har jobbet med LandArt, og har laget flotte naturkunstbilder av naturmaterialer. De har tatt bilder både av kunstverkene de skapte av naturmaterialer (med iPaden), i tillegg til at personalet har tatt bilder av barna mens de laget kunstverkene. Tre av bildene til hvert barn ble skrevet ut og festet på lerret - med både prosessen og resultatet. Det ble mange flotte kunstverk med digitale bilder skapt av og med barna! Disse ble solgt på FORUT-kafeen.

I forrige uke var 5-åringene med og publiserte bildene sine på barnehagens nettside, og beskrev hvordan de hadde laget bildene. Da ble vi enige om å kalle artikkelen for Skogbilder, siden bildene ble laget i skogen. Følg lenka til artikkelen på barnehagens nettside.

Da vi lastet bildene opp på internett, benyttet vi anledningen til å snakke om passord og søppelbøtter. Hvorfor ser alle passord ut som mange mørke o-er etter hverandre? Barna spurte hvordan vi får et passord, og hva vi kan gjøre dersom vi glemmer eller mister et passord... Svært relevante spørsmål i en digital hverdag!

Etter at jeg hadde logget meg inn, viste jeg barna hvordan nettsida ser ut fra "innsiden". Da kan vi se mange søppelbøtter! Hva betyr de? Ei av jentene forklarte at når vi kaster noe i søppelet forsvinner det, og vi kan ikke finne det igjen, særlig ikke etter at søppelbilen har hentet det. Og slik er det jo på datamaskinen også, når noen legger noe i søppelbøtta, forsvinner det. Derfor er det viktig at vi passer godt på passordene våre, slik at ikke noen kaster et bilde, noen ord eller noe annet i søppelbøtta...

Jeg er opptatt av de jevnlige, små dryppene om viktige men praktiske ting knyttet til en bevissthet om abstrakte ord som kan være vanskelige å forstå. Det handler om å gi barna konkrete erfaringer, for å bevisstgjøre de.

Skriv et blogginnlegg

Vi vil gjerne høre dine erfaringer med bruk av IKT. Her kan du skrive og publisere blogginnlegg.

Relaterte blogginnlegg

  • Samtykkeskjema og bildebruk

    For at foreldre skal føle seg trygge på hva de samtykker til, må det komme klart frem hva slags bilder/filmer som tas av barna, og hvem som kan få se dem. Her får du et godt eksempel fra Kleppe friluftsbarnehage, til glede for nye brukere!
  • Småbarns digitale kompetanse og produksjon av digitale fortellinger

    Hvordan lage digitale fortellinger sammen med barn i barnehagen.
  • Anonyme profilbilder

    Det kan ofte være vanskelig å balansere mellom anonymitet og personlig tilpasning på nett. Særlig gjelder dette bildebruk, der vi skal forsøke å lære elevene godt nettvett, samtidig som de gjerne vil profilere seg selv. Heldigvis finnes det en trygg middelvei.

Finn oss på sosiale medier