Oculus Rift på yrkesfag

På Nord-Gudbrandsdal VGS avd. Otta blir nå Oculus Rift testet ut på yrkesfag. Her får elevene praktisk opplæring i virtuelle omgivelser.

Tidligere i høst kjøpte jeg inn Oculus Rift på vegne av skolen. For de som ikke er kjent med Oculus Rift, så er dette såkalte VR-briller (virtual reality). Brillene du setter på deg gir deg et skjermbilde, og har innebygd bevegelsessensorer. Dette gjør at bildet på skjermen (i brillene), følger dine hodebevegelser. Brillene er foreløpig ikke ute på forbrukermarkedet, men det er mulig å bestille utviklerversjonen.

Tanken vår med å kjøpe inn disse brillene, var å få testet ut de pedagogiske mulighetene den virtuelle virkeligheten kan gi. Vi bestemte oss for å prøve de ut i kombinasjon med vogntog-simulatoren Euro Truck Simulator 2 på Vg2 Transport og logistikk. Samtidig hadde klassen min Vg2 IKT-servicefag, et ansvar for det tekniske. Elevene satte opp en egen kraftig og skreddersydd stasjonær PC med lydkort og et godt skjermkort.

Vi koblet alt opp på storskjerm i skolens auditorium. Her fikk hver enkelt prøve ut simulatoren, og resten fikk samtidig være publikum.

IMG_2716.JPG

En elev kjører virtuelt vogntog, mens resten følger med.

Creative Commons Licence

Det neste nå blir å ta Oculus Rift inn i undervisningen. En mulighet er at læreren veileder enkeltelever som kjører, mens resten av klassen er tilskuere. På denne måten vil læreren kunne veilede i virkelighetsnære yrkessituasjoner i klasserommet. I kombinasjon med Euro Truck Simulator 2, vil Oculus Rift kunne brukes i alt fra trafikkopplæring til rådgivning, der elevene får prøve å kjøre vogntog. Jeg ser også et potensiale til tverrfaglige oppgaver, der man i fag som matte kan planlegge og tidsberegne turer.

Lærere og elever uttrykte stort engasjement og entusiasme i forhold til den foreløpige utprøvingen av Oculus Rift. Vi er spente på den ferdige versjonen av Oculus Rift, og jeg har tro på virtuell virkelighet i fremtidens klasserom.

IMAG0394.jpg

Avdelingsleder Torgeir Sæteren på oppdrag med vogntog.

Creative Commons Licence

Skriv et blogginnlegg

Vi vil gjerne høre dine erfaringer med bruk av IKT. Her kan du skrive og publisere blogginnlegg.

Relaterte blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier