Creative Commons – bilder du har lov til å bruke

Noen ganger har man lyst til å bruke bilder man ikke selv har tatt. Her er en veiledning til hvordan det kan gjøres uten å bryte åndsverkloven.

Creative Commons er en tjeneste som gjør det mulig å dele og bruke bilder med ulike lisenser. Enkelte bilder kan man bruke som man vil uten å tenke på annet enn å publisere en lenke til fotografens navn og den aktuelle lisensen, andre bilder er det knyttet flere restriksjoner til. I dette innlegget har jeg valgt en samling bilder av den første kategorien, hentet fra en av flere bildetjenester knyttet til Creative Commons.

Slik går du fram:

 1. Gå til http://www.flickr.com/creativecommons/by-2.0/
 2. Søk etter bildet du vil bruke
 3. Klikk på bildet, da blir det større.
 4. Klikk øverst i vinduet på ”View all sizes”
 5. Velg en passende størrelse, og klikk på lenken kalt ”Download…” i feltet rett over listen over de ulike størrelsene
 6. Bruk bildet som du selv ønsker, og husk å skrive fotografens navn/kallenavn med lenke til deres profil i bildesamlingen, samt en lenke til lisensen (se eksempel under). Du ser hva som skal stå her i feltet som heter License, rett over lenken der du lastet ned bildet

NB: Vær oppmerksom på at det kun er bildene som kategorisert under Attribution License som gir akkurat denne tillatelsen, det gjelder altså ikke alle bildene under Flickr. Er du i tvil om du har lov til å bruke bildet du har valgt - se hva som står under bildet. Holder du deg imidlertid til samlingen under lenken i punkt 1, gjelder de samme reglene for alle.

Du finner flere bildesamlinger på creativecommons.org, i dette innlegget valgte jeg en av samlingene for å gjøre det enklere.

Some rights reserved by Pink Sherbet

Skriv et blogginnlegg

Vi vil gjerne høre dine erfaringer med bruk av IKT. Her kan du skrive og publisere blogginnlegg.

Relaterte blogginnlegg

 • Digitalt mikroskop – en titt på detaljene

  Sommeren er over, og vi i barnehagen ser tilbake på sommerene våre som skikkelige insekts-forsknings-sommere. Så snart snøen forsvinner begynner jakten på edderkopper, fluer, skolopendere, marihøner, meitemark osv. Det er en spennende jakt, og ungene lager små hus til krypene de finner i boksene sine. Men hvordan ser de egentlig ut de som er så små? Hvordan ser øyne og munn ut? Hva er det som er inni blomstene?
 • Kamera og bildebehandling

  Vi i Varden barnehage har valgt å fokusere IKT prosjektet rundt førskoleklubben i første omgang. Nå, da vi har fått kamera, pc og prosjektør, hadde vi vårt første prosjekt med fotoutforskning.
 • På jakt etter former

  I dag har førskoleklubben hatt i oppgave å fotografere ulike former. De tegnet først alle formene de visste om, for så å gå en runde i barnehagen for å finne en form de kunne ta bilde av. Barna gikk to og to, uten voksenfølge og tok bildene.

Finn oss på sosiale medier