3D-tegning i Onshape

3D-skrivere blir stadig mer vanlig i norske bedrifter og også i en del norske skoler. For å få filer som kan skrives ut i en 3D-skriver kan en bruke ulike verktøy, som Minecraft, TinkerCAD, SketchUp og Onshape. De tre siste er nettbaserte programmer, Minecraft krever installasjon. Vi på Jakobsli skole har benyttet oss av Onshape for å bygge husene til elevene som skal benyttes i ulike fag senere.

Litt om Onshape

Onshape er et proffprogram for 3D-modellering, som brukes av flere bedrifter som sitt CAD-program. Det er et program som i utgangspunktet er mer utfordrende å benytte enn TinkerCAD og SketchUp, men som har mange flere muligheter etter hvert som en begynner å bli kjent med programmet. Selv om Onshape er et proffprogram, kan alle skoler benytte seg av fullversjonen gratis ved å opprette en Onshape Edu-konto. 

Hvordan vi har brukt Onshape

Vi har brukt Onshape i et opplegg på 6. trinn som innebærer både samfunnsfag, kunst og håndverk og matematikk. Elevene fikk først i oppgave å måle og tegne sitt eget hus. Dette viste seg å være en ganske utfordrende oppgave for elevene, som fikk en gledelig konsekvens: svært mange familier ble involvert i å måle og tegne husene sine.

Når elevene hadde fått ordnet med tegninger og mål begynte vi å tegne husene i Onshape. Vi valgte å tegne i målestokk 1:1, slik at det ble lettere å forholde seg til målene de hadde skaffet. Det er viktig å endre måle-enhetene inne i innstillingene til brukeren til metrisk, slik at det blir lettere å bruke. Det aller første vi gjorde var å tegne grunnflata til huset, før vi hevet huset til maks høyde (å ekstrudere - dette betyr både å legge til noe og å fjerne noe). Når dette var gjort, måtte vi ordne med skråtak der det var nødvendig. Etter dette fjernet vi innmaten i huset (vi lot veggene være 0,5 meter for at veggene skulle være tykke nok til å ble skrevet ut i en 3D-skriver), før vi til slutt har tatt hull (dette blir også kalt ekstrudering) der vinduer, dører og garasjeporter er. Vi har da til slutt endt opp med et hus med vegger, tak og hull der det er åpninger i vegger og tak til vanlig.

 

Hvordan burde jeg startet

Etter å ha gått på en smell med å starte med et såpass krevende prosjekt, så vet jeg at jeg neste gang jeg skal lære bort dette vil starte med færre elever - og med et lettere prosjekt, for eksempel å tegne en terning. En steg-for-steg-oppskrift på hvordan en kan lage en terning i Onshape finner dere her: 

PDF iconOnshape-steg-for-steg - terning.pdf

(Endret november 2018: Ny fil lastes opp lenger ned).

Hva vi skal bruke husene til videre

Vi har bygd en modell av nærområdet til elevene av gips og hønsenetting. Husene skal så plasseres på riktig plass i modellen, og vi vil ordne med lys både i gatene og inne i husene. Gatelysene skal både seriekobles og parallellkobles, slik at vi kan se på hvordan det er. Dette kan også brukes i en storyline i flere ulike fag, det er bare fantasien som setter grenser.

Hva med fagspråk?

I matematikk har vi snakket mye om blant annet parallelle linjer, vinkelrett på, og om 3D. Vi har også snakket om måle-enhetene, og elevene har vært nødt til å forholde seg til å endre på måle-enheter, endring fra meter til centimeter osv og vice versa.

Hva med utskrift?

Da vi ikke har 3D-skriver på skolen har vi inngått en avtale med vårt lokale Vitensenter. Det er også mange biblioteker som har 3D-skrivere, og som sikkert er behjelpelige med å skrive ut.

Hva med apper?

Apper for bruk av Onshape finnes både for Android og iOS. 

Kompetansemål fra LK-06

Noen relevante kompetansemål fra LK-06 finner dere her: 

PDF iconKompetansemål fra LK-06.pdf

Kort videosnutt om programmet fra NKUL 2017

Skriv et blogginnlegg

Vi vil gjerne høre dine erfaringer med bruk av IKT. Her kan du skrive og publisere blogginnlegg.

Relaterte blogginnlegg

Finn oss på sosiale medier